Ja, du må skatte av feriepengene når du slutter – og arbeidsgiver skal trekke skatt av dem. Feriepenger som er opptjent og utbetalt i samme år, er trekkpliktige, mens rest av fjorårets feriepenger fortsatt utbetales trekkfritt. Sluttoppgjøret blir derfor ofte lavere enn bruttobeløpet du har regnet med.
Feriepenger har rykte på seg for å komme «uten skatt». Det stemmer ved den ordinære utbetalingen i ferieåret, men ved jobbslutt gjelder en annen regel: feriepenger som utbetales samme år som de er opptjent, er trekkpliktige. Arbeidsgiver skal trekke skatt av dem etter skattekortet ditt, akkurat som av vanlig lønn.
Dette er ingen ekstra skatt eller straff – det er forskuddstrekk, altså forhåndsbetaling av skatt du uansett skulle betalt. Men vet du ikke om regelen, kan sluttoppgjøret bli en kalddusj midt i jobbyttet.
Hvorfor trekkes det skatt av feriepenger ved jobbslutt?
Ferieloven § 11 nr. 3 sier at alle opptjente feriepenger skal utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden. Det gjelder både rest av fjorårets feriepenger og alt du har tjent opp i år.
Skattemessig er utbetalingsåret avgjørende. Skatteetaten skriver at feriepenger som utbetales i ferieåret – kalenderåret etter opptjeningsåret – og er beregnet etter ferieloven, er unntatt fra forskuddstrekk. Feriepengene du har tjent opp i år, utbetales ved jobbslutt i selve opptjeningsåret, og da gjelder ikke unntaket. Forskjellen på de to årene er forklart i opptjeningsår og ferieår.
Hvilke deler av sluttoppgjøret trekkes det skatt av?
| Del av sluttoppgjøret | Opptjent | Skattetrekk? |
|---|---|---|
| Lønn frem til sluttdato | I år | Ja, vanlig trekk |
| Rest av fjorårets feriepenger (hvis ikke alt er utbetalt) | I fjor | Nei – utbetales i ferieåret, trekkfritt |
| Feriepenger opptjent i år | I år | Ja – trekkpliktig |
| Tillegget på 2,3 % for deg over 60 | I fjor eller i år | Ja – trekkpliktig også i ferieåret |
Slutter du tidlig på året, før fjorårets feriepenger er utbetalt, kan sluttoppgjøret inneholde en stor trekkfri del og en mindre trekkpliktig del. Slutter du på høsten, er fjorårets feriepenger som regel utbetalt i juni, og hele feriepengedelen av oppgjøret blir trekkpliktig.
To unntak fra trekkfriheten gjelder uansett tidspunkt. Har du skattekort med tolv måneders trekk, skal det alltid trekkes skatt, også av feriepengene. Og er du over 60, er tillegget på 2,3 prosentpoeng for den ekstra ferieuken trekkpliktig – les mer om tillegget i ekstra feriepenger etter fylte 60.
Regneeksempel: så mye trekkes
Anna har 45 000 kroner i månedslønn, avtalefestet fem ukers ferie (12 prosent) og slutter 31. august. Fjorårets feriepenger fikk hun i juni. Vi bruker et skattetrekk på 35 prosent som illustrasjon – ditt eget trekk står på skattekortet:
| Post | Brutto | Trekk (35 %) | Netto |
|---|---|---|---|
| Augustlønn | 45 000 kr | 15 750 kr | 29 250 kr |
| Feriepenger av årets lønn: 8 × 45 000 × 12 % | 43 200 kr | 15 120 kr | 28 080 kr |
| Sum sluttoppgjør | 88 200 kr | 30 870 kr | 57 330 kr |
Hadde Anna sluttet i mars, før junikjøringen, ville også fjorårets feriepenger kommet i sluttoppgjøret – og den delen hadde vært trekkfri. Hadde de samme feriepengene blitt utbetalt neste sommer i en fortsatt jobb, ville de kommet uten trekk, men da med tilsvarende høyere trekk på annen lønn gjennom året. Totalskatten blir den samme; det er bare innkrevingen som flyttes. Prøv gjerne sluttoppgjør-kalkulatoren for å anslå ditt eget bruttooppgjør.
Betaler du mer skatt totalt ved jobbslutt?
Nei. Forskuddstrekket er ikke en egen skatt. Ved skatteoppgjøret regnes feriepengene med i årets inntekt uansett, og trekket godskrives deg fullt ut. Er det trukket for mye, får du penger igjen; er det trukket for lite, blir det restskatt.
Den prinsipielle forskjellen på trekk og skatt er forklart i artikkelen om trekkfrie, men ikke skattefrie feriepenger. Den generelle gjennomgangen av skatteregler for feriepenger står i hovedartikkelen om skatt på feriepenger.
Bytter du jobb samme år? Pass på skattekortet
Bytte av jobb i løpet av året er en klassisk kilde til restskatt. Den nye arbeidsgiveren henter samme skattekort, men vet ikke hva du tjente hos den gamle. Har du fått en større lønn, eller lå forventet årsinntekt i skattekortet for lavt, blir det trukket for lite. Et sluttoppgjør med lønn, feriepenger og eventuell sluttpakke i samme måned kan dessuten gjøre årsinntekten høyere enn du har meldt inn.
Blir trekket for lavt, kommer regningen ved skatteoppgjøret. Skatteoppgjøret.com har en gjennomgang av vanlige årsaker til restskatt som er nyttig hvis du vil forstå hvorfor. Den sikreste løsningen er å oppdatere forventet inntekt i skattekortet når du bytter jobb – les mer om skattekortet og feriepengene.
Den doble fellen: neste sommer kommer det ingenting
Viktig: Feriepengene i sluttoppgjøret er ikke ekstra penger – de er neste års feriepenger, utbetalt på forskudd. Hos den nye arbeidsgiveren har du ingen opptjening før neste år, og neste sommer kommer det ingen feriepengeutbetaling derfra. Sett gjerne av netto feriepengebeløp til ferien neste år.
Mange opplever derfor jobbytte som en dobbel felle: først trekkes det skatt av feriepengene i sluttoppgjøret, og så uteblir den forventede juniutbetalingen året etter. Hele denne kabalen – inkludert hva som skjer med feriedagene – er forklart i artikkelen om feriepenger når du bytter jobb.
Sjekkliste før siste arbeidsdag
- Be om et spesifisert sluttoppgjør der lønn, rest av fjorårets feriepenger og årets feriepenger står hver for seg.
- Kontroller at det bare er trukket skatt av årets feriepenger, ikke av fjorårets (med mindre du har tolvmånederstrekk).
- Kontroller feriepengegrunnlaget – overtid, bonus og provisjon skal med.
- Oppdater forventet årsinntekt i skattekortet, særlig hvis den nye jobben er bedre betalt.
- Sett av nettobeløpet – eller deler av det – til ferien neste år.
- Kontroller sammenstillingsoppgaven fra den gamle arbeidsgiveren i januar.
Ofte stilte spørsmål
Må jeg skatte av feriepengene når jeg slutter?
Ja. Feriepenger er alltid skattepliktige. Ved jobbslutt skal arbeidsgiver i tillegg trekke skatt av feriepengene du har tjent opp i år, fordi de utbetales i opptjeningsåret.
Trekkes det skatt av fjorårets feriepenger i sluttoppgjøret?
Nei, som hovedregel ikke. Feriepenger opptjent i fjor utbetales i ferieåret og er trekkfrie, også i et sluttoppgjør. Unntak er tolvmånederstrekk og over 60-tillegget på 2,3 prosent.
Får jeg igjen skatten som ble trukket i sluttoppgjøret?
Trekket avregnes i skatteoppgjøret som all annen forskuddsbetalt skatt. Er det trukket mer enn skatten din for året, får du differansen tilbake.
Kan jeg be arbeidsgiver la være å trekke skatt av sluttoppgjøret?
Nei. Trekkplikten følger av skattebetalingsreglene, og arbeidsgiver kan ikke avtale seg bort fra den. Spørsmål om trekket ditt tar du med Skatteetaten.
Hva om jeg slutter i desember og feriepengene utbetales i januar?
Da utbetales feriepengene i ferieåret – året etter opptjening – og de er som hovedregel trekkfrie. Det avgjørende er utbetalingsåret, ikke sluttdatoen. Merk at feriepengene etter ferieloven skal utbetales før fratreden, så dette er mest aktuelt for etterslep som ikke kunne beregnes i tide.
Kilder og videre lesing
- Skatteetaten – Feriepenger (a-meldingen, trekkplikt)
- Skatteetaten – Skattebetalingshåndboken, forskuddstrekk i ferietiden
- Skattebetalingsforskriften § 5-7-1 (Lovdata)
- Ferieloven § 11 (Lovdata)
Sist oppdatert oktober 2026. Innholdet er generell informasjon, ikke individuell rådgivning. Skatteetaten fastsetter skatten i din sak.